Dersin Adı | Gıda Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 213 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Birinci ve ikinci dereceden doğrusal diferansiyel denklemlerinin incelenmesi, analitik ve numerik çözüm yöntemlerinin öğrenilmesi, gıda mühendisliğine giriş seviyesindeki problemlerin modellenebilmesi ve bu modellerin çözülmesi |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Birinci dereceden diferansiyel denklemler, ikinci dereceden diferansiyel denklemler, temel gıda mühendisliği problemlerinin diferansiyel denklemler yoluyla modellenmesi, diferansiyel denklemlerin analitik ve numerik yöntemler ile çözümü, Laplace dönüşümleri, diferansiyel denklem çözümünden bilgisayar programlarının kullanımı |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş | |
2 | Diferansiyel denklemlerin temel özellikleri | Kaynak 1, Bölüm 2 Kaynak 2, Bölüm 2 |
3 | Birinci dereceden diferansiyel denklemler | Kaynak 1, Bölüm 3 Kaynak 2, Bölüm 2 |
4 | İkinci dereceden diferansiyel denklemler | Kaynak 1, Bölüm 3 Kaynak 2, Bölüm 2 |
5 | Gıda mühendisliğinde temel seviyede modelleme | |
6 | Gıda mühendisliğinde temel seviyede modelleme | |
7 | Ara Sınav I | |
8 | Diferansiyel denklemlerin analitik çözümleri | Kaynak 1 Bölüm 2-3-4 Kaynak 2 Bölüm 7 |
9 | Diferansiyel denklemlerin analitik çözümleri | Kaynak 1 Bölüm 2-3-4 Kaynak 2 Bölüm 7 |
10 | Diferansiyel denklemleri numerik çözümleri | Kaynak 1 Bölüm 2-3-4 Kaynak 2 Bölüm 7 |
11 | Diferansiyel denklemleri numerik çözümleri | Kaynak 1 Bölüm 2-3-4 Kaynak 2 Bölüm 7 |
12 | Ara Sınav II | |
13 | Laplace dönüşümleri | Kaynak 1 Bölüm 6 Kaynak 2 Bölüm 9 |
14 | Diferansiyel denklem çözümünde bilgisayar programlarının kullanımı | |
15 | Final sınavına hazırlık | |
16 | Final sınavına hazırlık |
Ders Kitabı | 1) Boyce, W.E., DiPrima, R.C., “Elementary Differential Equations and Boundary Value Problems”, John Wiley and Sons, 7th edition, USA (2001) ISBN: 0-471-31999-6 2) Rice, R.C., Do, D., “Applied Mathematics and Modeling for Chemical Engineers”, John Wiley, USA (1995) ISBN: 0-471-30377-1 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Elnashaie, S.S.E.H., Garhyan, P. “Conservation Equations and Modeling of Chemical and Biochemical Processes”, CRC, New York (2003) |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 4 | 20 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 2 | 40 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 6 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 4 | 5 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 2 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 20 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | X | ||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest